2012. november 8., csütörtök

5 éves kistücsök

Dorkám elérte a bűvös 5 éves kort. Most is nagyon szentimentális hangulatba kerültem a szülinapján, és részletesen elmeséltem neki a születése történetét. Még csak nevetgél rajta, de azért nagyon érdekli a dolog.
Családi bulit tartottunk neki október 22-én, aztán felköszöntöttük egy mindenmentes Dávid-féle tortával 29-én, ami nem ízlett neki... és jövő héten szombaton lesz a szülinapi bulija a barátaival a játszóházban. Azért ilyen későn, mert úgy volt, hogy ez idén elmarad, én csak ide magunkhoz akartam meghívni a pajtikat, de Viktor inkább kifizetné a plusz költséget, minthogy 6-8 gyerek csatározását kelljen hallgatnia, utána meg romokat eltakarítania....ez is nézőpont. Meg aztán a meghívókat is meg kellett már venni augusztusban....így aztán lesz buli. 
Dorka amúgy tündéri nagylány, egyre okosabb, sokat változott a beszédstílusa, már javarészt összetett mondatokban beszél, általában pontosan ki tudja fejezni, amit szeretne, és Áginak hála a dadogás is szinte elmúlt. 
A dacossága viszont visszatért. Ami pici korában gondot okozott, az állandó dühösködés, akaratoskodás, most újra felütötte a fejét, van egy olyan érzésem, hogy naaagyon nehéz lesz vele tini korában.... Mindenre van egy válasza, általában nem is kedves, és folyton fenyegetőzik.....a kedvence, hogy akkor soha nem szülök gyereket!!!! Na kérem szépen, unokára perpill. nem vágyom, de azért ez kemény, nem? A sakkban tartás nagy mestere, és bünti esetén már nem csak sírdogál a szobájában, hanem sikít és a földhöz vágja a cuccait....az biztos, hogy van benne spiritusz! 
Na, de hogy a szépségéről és ügyességéről is szót ejtsek, nagyon érdekli a betűk világa, a négyünk nevét írogatja folyton, és ha este tanulok, és ő nem tud aludni, odabújik mellém az ágyba, és ő is "ír" a kis noteszébe, vagy olvas a könyvéből. Sokat gondol már most az iskolára. Egyre jobban bejönnek neki a hosszabb hangvételű mesék. Ő esténként külön bejáratú mesét kap, miután Dávid lefeküdt. Megismerkedett a könyvtárral, nagyon élvezi, hogy új és új könyveket választhat. Tudományos fejjel vizsgálgatja, mit is válasszon éppen. 
Nagyon tud szeretni, most már sokszor mondja is, és tudom, hogy azért csinál meg dolgokat, mert tudja, hogy nekünk jólesik, nem azért mert neki éppen ahhoz van kedve. 
Az oviban elkezdett úszni tanulni, és idén folytatja az angolt is. Mindkettőt nagyon élvezi. Itthon előadja az ott szerzett tudást. 
Az új oviban eleinte - érthető módon - félénk, visszahúzódó volt, most már kezd kinyílni, 5 kisembert hívott meg az új csoportból a bulijára. Az óvó nénik szerint okos, figyelmes kislány, ügyesen részt vesz mindenben. Most már a szomszéd kislánnyal, Dorcsival is sikerült megegyezniük, amikor ott vannak Dorcsi parancsol, ha nálunk, akkor Dorka. Így aztán a kicsi lányom elég jól belejött a parancsolgatásba, néha rajtunk, de a tesóján meg rengetegszer gyakorolja. A kis buta meg eleinte megy utána, csinálja, amit mondanak neki, de aztán besokall, és sírva fakad....Dorka persze begurul.... :) Azt viszont Dorka ügyesen kitapasztalta, hogy mivel lehet Dávidkát megvigasztalni, az ébresztésében meg abszolút profi. Akkor Dávid soha nem sír, ha a tesó megy be hozzá. :) Annak ellenére, hogy most épp az irigykedős korszakukat élik mindketten, rengeteget játszanak együtt, néha órákig is. Kedvenc a gyurma, a festés és az autózás. A szülinapjára gör- és jégkorcsolyát kért, mindkettőt kipróbáltuk, hát eszembe jutott, hogy nincs-e korcsolyaóra, amire be lehetne íratni, mert már mindketten lerokkantunk Viktorral....:) Menni fog neki, mert nagyon ügyes, csak sok sok gyakorlás kell. A másik nagy ajándék,a mire összedobtunk neki, az egy digitális fényképezőgép. Egy éve mondogatja, hogy ezt szeretne, így meg is kapta. Majd hozok válogatást a képeiből.
És a mániája most az arcfestés, játékból ki szokta festeni Dávid arcát:

Ő pedig tűri:
Cuki tesókák:
Bármikor kapható egy kis bohóckodásra: 
A képi ábrázolása is nagyon sokat fejlődött. A következő képen anya és Dorka vásárolni mennek, borsót és kukoricát fognak venni, szerencsére van esőkabátjuk, így nem áznak meg:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése